![](/media/lib/46/sluchawki-4fd0e91cf8dc71457e235498a16d0785.jpg)
Obszar wszystkich znanych?
25 sierpnia 2011, 08:45Badacze z Australii odkryli rejon mózgu odpowiedzialny za rozpoznawanie znanych melodii. Zaskoczyło ich to, że spełnia on także ważną rolę w rozpoznawaniu sławnych twarzy.
![](/media/lib/95/n-plaster-nikotynowy-aff1bb613ff180d827e098339ecb7e8a.jpg)
Plastry nikotynowe poprawiają pamięć
10 stycznia 2012, 09:59Naukowcy ze Szkoły Medycznej Vanderbilt University odkryli, że plastry nikotynowe mogą poprawiać pamięć starszych osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi (ang. mild cognitive impairment, MCI). Raport na ten temat ukazał się w piśmie Neurology.
![](/media/lib/129/n-staruszek-6c3e4201f4affbb0e28f34e6a5be695e.jpg)
Mniejsze spożycie kalorii nie przedłuża życia?
31 sierpnia 2012, 10:10Badania przeprowadzone przez naukowców z Narodowego Instytutu Badań nad Starzeniem Się (NIA), który jest częścią amerykańskiego NIH (Narodowe Instytuty Zdrowia), wykazały, że zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii nie przedłuża życia.
![](/media/lib/165/n-piwo-0813244e8f737487fa8d17e091446e9d.jpg)
Umiarkowane ilości piwa i wina chronią mężczyzn przed zakrzepicą żylną
4 lipca 2013, 12:25Picie umiarkowanych ilości wina i piwa chroni mężczyzn przed zakrzepicą żylną. Jeśli jednak, bez względu na płeć, dana osoba spożywa więcej niż 14 standardowych drinków tygodniowo, ryzyko tej choroby, a zwłaszcza zatorowości płucnej, rośnie.
![](/media/lib/156/n-mieso-7fadc9fe9bec853cd0096859ce3a9f58.jpg)
Mięso niebezpieczne jak... tytoń
5 marca 2014, 10:32Dieta bogata w białka zwierzęce jest dla osób w średnim wieku równie niebezpieczna jak... palenie tytoniu. Badania prowadzone na dużej grupie dorosłych przez niemal 20 lat ujawniły, że ci, którzy w średnim wieku spożywali dużo białka zwierzęcego byli czterokrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu nowotworu niż osoby pozostające na diecie niskobiałkowej.
![](/media/lib/117/n-tzrustka-a5ac0a9f794219913106ccc5a23f8a8c.jpg)
Odkryto wczesne objawy nowotworu trzustki
29 września 2014, 10:08Naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute, MIT-u oraz innych instytucji naukowych odkryli wczesne oznaki rozwoju nowotworów trzustki. Okazało się, że jeszcze zanim nowotwór zostanie zidentyfikowany, w organizmie pojawia się większa ilość pewnych aminokwasów.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Niedobór białka transportującego glukozę pogarsza alzheimera
3 marca 2015, 11:44Niedobór białka GLUT1, które transportuje glukozę przez barierę krew-mózg (BKM), wydaje się nasilać chorobę Alzheimera.
![Czytanie](/media/lib/210/n-czytanie-gazeta-dc7f46f0f3825f13928e4a6fc28c8409.jpg)
Krople tłuszczu w mózgu przyczyną alzheimera?
28 sierpnia 2015, 14:12Ludzie z chorobą Alzheimera (ChA) mają złogi tłuszczu w mózgu.
![](/media/lib/96/n-umiejscowienie-watroby-3960c97d87702338f8d1d2c40486cf67.jpg)
Zapalenie wątroby typu C zwiększa ryzyko parkinsona
28 grudnia 2015, 13:02Wirus zapalenia wątroby typu C (HCV) wydaje się wiązać z podwyższeniem ryzyka choroby Parkinsona.
![](/media/lib/254/n-zikv-w-doroslym-mozgu-5635630e4ce9402aec161f84a75d1eed.jpg)
Zakażenie wirusem Zika może wpływać na dorosły mózg
19 sierpnia 2016, 10:29Badania na myszach wykazały, że wirus Zika (ZIKV) może zakażać dorosłe mózgi w rejonach z nerwowymi komórkami progenitorowymi, które odgrywają bardzo ważną rolę w uczeniu i pamięci.